Onder Woorden - Home
Home Intensiveringen Artikelen en reportages Over ons
(School)boeken
Woordenboeken
Contact
Spelling
Overig
Artikelen en reportages

Onder Woorden schrijft artikelen en reportages over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over en voor het onderwijs. Soms op eigen initiatief, vaak ook op verzoek. Veel artikelen zijn gepubliceerd in NRC Handelsblad. Zie de voorbeelden.


Over het onderwijs

 • Lol in lezen terug naar school (PDF), door Marlies Hagers
  Literatuuronderwijs op havo en vwo staat er slecht voor. Uitgevers maken geen lesmethodes, leerlingen plukken uittreksels van internet. Neerlandici beginnen nu voor zichzelf. (In NRC Handelsblad, 3 juli 2009.)
 • Simpele zinnen zijn moeilijker te snappen (PDF), door Marlies Hagers
  Makers van vmbo-boeken die teksten simpel maken, schieten daarbij hun doel voorbij, ontdekte promovenda Jentine Land. (In NRC Handelsblad, 17 februari 2009)
 • Klassenverkleining helpt vooral de beste leerlingen (PDF), door Marlies Hagers
  Kinderen die al goede resultaten halen profiteren meer van klassenverkleining dan zwakke leerlingen.
 • Jonge leerlingen leren nog niet van hun fouten (PDF), door Marlies Hagers
  Uit hersenonderzoek blijkt dat kinderen van 8 en 9 jaar anders leren dan oudere kinderen en volwassenen. (In NRC Handelsblad, 4 oktober 2008)
 • In elke klas zitten ze, zwakke lezers (PDF), door Marlies Hagers
  Begrijpend lezen is lastig voor leerlingen, die soms de gewoonste woorden niet kennen. De Taalunie ziet hierin een taak voor alle docenten, ook al geven ze biologie of zelfs wiskunde. (In NRC Handelsblad, 16 september 2008)
 • Hier is de uitzendleraar (PDF), door Marlies Hagers
  Teach-In, een bedrijfje uit Bloemendaal, bemiddelt tussen behoeftige scholen en talentvolle leraren. (In NRC Handelsblad, 21 juni 2008)
 • Kleutertje lees maar (PDF), door Marlies Hagers
  Kleuters hoeven niet meteen letters te leren, als ze maar speels met taal leren omgaan. (In NRC Handelsblad, 15 maart 2008)
 • Vluchten kan niet meer (PDF), door Marlies Hagers
  Leraren vluchten te vaak in regelbaantjes, vindt Ton van Haperen. Ze kunnen beter hun kennis verdiepen en leraar blijven. Een interview. (In NRC Handelsblad, 17 november 2007)
 • Al vroeg goed is beter (PDF), door Marlies Hagers
  Zet de beste leerkrachten in groep 2 en 3, adviseren Britse onderzoekers. Daar wordt geleerd voor later. (In NRC Handelsblad, 29 september 2007)
 • ‘Klik’ ik heb je (PDF), door Marlies Hagers
  Kinderen leren niet allemaal op dezelfde manier. Human Dynamics helpt hun leerstijlen te herkennen. (In NRC Handelsblad, 14 juli 2007)
 • Niveaudaling ja of nee (PDF), door Marlies Hagers
  Het examenniveau daalt. Of niet? Experts zijn het niet eens. Over kennis en vaardigheden. Breedte en diepgang. En over ‘wereldwijze’ scholieren, die ‘in paniek raken van een logaritme’. (Met Derk Walters in NRC Handelsblad, 12 mei 2007)
 • Van klas naar klas (PDF), door Marlies Hagers
  Studiehuis en nieuwe leren zijn nauwelijks doorgedrongen op de middelbare scholen. “De analyse van de crisis klopt niet.” Interview met Marten Elkerbout, rector van het Barlaeusgymnasium in amsterdam. (In NRC Handelsblad, 21 april 2007)
 • Pientere knutselaars (PDF), door Marlies Hagers
  Een havo- of vwo-opleiding met aandacht voor technische vakken blijkt een gat in de markt. Het ministerie is bereid om deze technasia de ruimte te geven. (In NRC Handelsblad, 10 december 2005)

Themakranten voor het onderwijs

Voor NRC Handelsblad gemaakt, als service aan het onderwijs: PDF-Kranten op A4-formaat met artikelen rond een bepaald thema, bedoeld voor scholieren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Onder woorden schreef artikelen voor deze kranten en voerde de eindredactie. Een groter overzicht van de themakranten is te vinden op de (oude) website van NRC Handelsblad.

Artikelen over uiteenlopende onderwerpen

Voorbeelden afkomstig uit NRC Handelsblad.
 • De coleslaw kan de cuspidor in (PDF), door Marlies Hagers
  Wie denkt er bij het woord 'dope' nog aan dikke saus. Het is een van de vele begrippen uit het zeventiende-eeuwse Nederlands die Amerikanen overnamen. (In NRC Handelsblad, 8 september 2009.)
 • Dier met laarsjes ongewenst in ‘Okki’ (PDF), door Marlies Hagers
  Generaties schoolkinderen kregen Okki elke twee weken mee naar huis. Het gerestylede tijdschrift moet nu concurreren met televisie, games en internet om de kinderaandacht. (In NRC Handelsblad, 7 oktober 2008)
 • Hapklare beelden in de klas (PDF), door Marlies Hagers
  Het enorme archief van de Nederlandse omroepen wordt ontsloten voor het onderwijs. Teleblik.nl vierde deze week de online- publicatie van het 20.000ste beeldfragment. (In NRC Handelsblad, 13 juni 2008)
 • De waanzin van vroeg kiezen (PDF), door Marlies Hagers
  Ontwikkelingspsycholoog Michiel Westenberg: “Je ziet een jongen van 1 meter 80 en denkt ‘die moet toch beter weten’. Niet dus. Onderzoek naar de hersenontwikkeling laat zien dat de puberteit veel eerder voltooid is dan de cognitieve en psychosociale ontwikkeling.” Een interview. (In NRCHandelsblad, 9 februari 2008)
 • Die schommel is er al vijftig jaar (PDF), door Marlies Hagers
  Nederland verandert hard. De bevolking, het landschap, de normen. Toch zijn er plekken waar de tijd lijkt stil te staan. Zoals in de speeltuin in Nederhemert, Gelderland. (In NRC Handelsblad, 16 augustus 2006_
 • Toch wel ‘faya’ voor Van Gogh (PDF), door Marlies Hagers
  Recensie van gebundelde columns van journalist en leraar op een zwarte school Kees Beekman. (In NRC Handelsblad, 7 april 2006)
 • Zwarte dood verlamde Europa (PDF), door Marlies Hagers
  In 1348 verspreidde de pest zich in een razend tempo over Europa. Miljoenen mensen vonden de dood en het economische leven op het continent raakte voor lange tijd ontwricht. (In Reflector, 1998)

Over taal en woordenboeken

 • Met zoveel Woorden, gids voor trefzeker taalgebruik. (PDF), door Rik Schutz
 • De Standaard, Taalbijlage ‘Allemaal woordjes’ 5 november 2014 (PDF), door Rik Schutz
  Elk jaar doet De Standaard een week lang elke dag een bijlage over taal bij de krant. De bijlage van woensdag 5 november hebben wij verzorgd.
 • Nu alfabetisch! (PDF), door Rik Schutz
  Bijdrage aan het jubileumboek Verhalen over taal, 150 jaar Van Dale
 • Spelen met taal (PDF), door Marlies Hagers
  Vier interviews met mensen over hoe zij hun taalgebruik aan de omstandigheden aanpassen. In Mijn taal & ik, vijf bijlagen over taal in De Standaard en NRC Handelsblad, november 2012.
 • Normaal Nederlands asjeblieft (PDF), door Rik Schutz
  Over twee Standaardnederlandsen. In Mijn taal & ik, vijf bijlagen over taal in De Standaard en NRC Handelsblad, november 2012.
 • Vlaams versus Nederlands (PDF), door Rik Schutz
  Over verschillen tussen het Vlaams en het Nederlands. In Mijn Taal & ik, vijf bijlagen over taal in De Standaard en NRC Handelsblad, november 2012.
 • Double practical (PDF), door Rik Schutz
  Kritische bespreking van een in 2008 verschenen praktisch handboek voor lexicografen: The Oxford Guide to Practical lexicography, samengesteld door Sue Atkins en Michael Rundell (Oxford University Press, 2008). Verschenen in Kernerman Dictionary News number 17, 2009.

 • Practical Lexicography (PDF), door Rik Schutz
  Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de verschijning van 'Practical lexicography, a reader' samengesteld door Thierry Fontenelle (Oxford University Press, 2008). Het is gepubliceerd als een boekbespreking, maar of het dat ook echt is?
  Verschenen in Kernerman Dictionary News number 16, juli 2008.

 • Poeslief of zo brutaal als de beul (Word), door Rik Schutz
  Incidenteel schrijft Rik Schutz een bijdrage voor het maandblad van het genootschap Onze Taal. In mei 2007 over versterkende vergelijkingen.

 • De proto-Van Dale, 140 jaar en twaalf bewerkingen geleden (PDF), door Rik Schutz
  Gepubliceerd in 'Taal als levenswerk. Aspecten van de Nederlandse taalkunde'. Den Haag: Sdu, 2005


Ontwerp door Bytes Ahead Multimedia